Sajtóközlemény

A FamilySearch digitális feljegyzés-hozzáféréssel váltja fel a mikrofilmeket

SALT LAKE CITY, UTAH (2017. június 26.) – FamilySearch, a világ vezető genealógiai nonprofit szervezete ma bejelentette, hogy a 80 éve működő mikrofilm-elosztási szolgáltatás megszűnését tervezi. Az átállás a FamilySearch mikrofilm-digitalizálási erőfeszítéseiben tapasztalt jelentős haladásnak és a mikrofilm-technológia elavulásának eredménye. A mikrofilmrendelés utolsó napja 2017. augusztus 31. lesz. A világ történelmi feljegyzéseinek digitális képeihez való internetes hozzáférés lehetővé teszi a FamilySearch számára, hogy világszerte egyre több embert még gyorsabban és hatékonyabban szolgáljon ki. További információkért látogass el a Finding Digital Images of Records on FamilySearch.org és a Frequently Asked Questions oldalra. Tekintsd meg ezt a bejelentést a FamilySearch Newsroom oldalán, majd oszd is meg.

A FamilySearch – aki világvezető a történelmi feljegyzések megőrzése és elérhetővé tétele terén – és elődei 1938-ban kezdték használni a mikrofilmet, többmilliárdos gyűjteményre szert téve a világ genealógiai feljegyzései közül mintegy 200 országból. Miért váltanak mikrofilmről digitálisra? Diane Loosle, a Kutatói Szolgáltatások Részlegének igazgatója így nyilatkozott: „A történelmi feljegyzések megőrzése csupán az érem egyik oldala. De az, hogy ezeket könnyen elérhetővé tegyük világszerte a családtörténet-kutatók számára, amikor épp szükségük van rájuk, az érem másik, létfontosságú oldala.”

Loosle hozzátette, hogy a FamilySearch továbbra is megőrzi digitális mikrofilmjeinek eredeti példányát a Gránit-hegyi Feljegyzési Páncélteremben a digitális kópiák biztonsági másolataként.

Mivel az elmúlt két évtizedben az internet egyre elérhetőbbé vált az emberek számára világszerte, a FamilySearch úgy döntött, hogy digitálissá teszi az adatok megőrzési és hozzáférési módszerét. Ez nem kis feladat egy olyan szervezetnek, mely 2,4 millió mikrofilmtekercset tárol, és olyan elosztóhálózattal rendelkezik, melynek a világon több mint 5000 családkutatási központja és társszervezeti könyvtára van.

A digitális adatmegőrzésre való átállás már évekkel ezelőtt elkezdődött. Ez nemcsak a hatalmas mikrofilmgyűjtemény átalakítására összpontosított, hanem a terepen lévő mikrofilm-fényképezőgépek lecserélésére is. Az összes mikrofilm-fényképezőgépet lecserélték több mint 300 speciális digitális fényképezőgépre, melyek használatával jelentősen csökken a történelmi feljegyzések interneten elérhetővé tételének ideje.

A FamilySearch mostanra már digitalizálta a mikrofilmgyűjteményének nagy részét – eddig több mint 1,5 milliárd képet –, beleértve a mikrofilm-kölcsönzési adatok alapján legkeresettebb gyűjteményeket. A fennmaradó mikrofilmek 2020 végére lesznek digitalizálva, míg a folyamatos világméretű erőfeszítéseknek köszönhető minden új feljegyzés már digitális fényképezőgéppel készül.

    

A digitális képgyűjtemények három helyről érhetőek el a FamilySearch.org honlapon. A keresőt használva megtalálhatóak a Records [Feljegyzések] (válaszd a Browse all published collections [Keresés az összes közzétett gyűjteményben] linket), a Books [Könyvek] és a Catalog [Katalógus] hivatkozásoknál. További segítségért látogass el a Finding Digital Images of Records on FamilySearch.org oldalra.

A mikrofilmről digitális adatokra való átállás különleges lehetőséget biztosít a FamilySearch családtörténeti központjainak hálózata számára. A központok egy egyszerűsített, a kutatók számára személyre szabott élményre összpontosítanak majd, valamint továbbra is biztosítani fogják a megfelelő technológiát, a népszerű prémium előfizetéses szolgáltatásokat, illetve az olyan korlátozottan hozzáférhető digitális feljegyzésgyűjteményeket, melyek az otthonokból nem elérhetőek.

A központok és a társszervezeti könyvtárak egyeztetnek a helyi vezetőkkel és igazgatókkal a már kint lévő, a FamilySearch-től megrendelt mikrofilmekről, és meghatározzák, hogy mikor küldjék vissza a filmeket, melyek már elérhetőek az interneten. További információkért látogass el a Digital Records Access Replacing Microfilm honlapra.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.