Sajtóközlemény

A Meet the Mormons vetítése Európában

Az Ismerd meg a mormonokat című dokumentum-játékfilmet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza készítette, hogy eloszlassa a mormonokkal kapcsolatos sztereotípiákat. Európa 25 országában idén májusban vetítik majd, mozikban és gyülekezeti házakban. A filmet először az Amerikai Egyesült Államokban, tavaly októberben mutatták be.

Az új játékfilm hat különböző egyháztag és családjaik történetét meséli el: Gail Halvorsen ezredesét (nyugd.), aki az 1940-es években a berlini légi szállítások során édességet szórt a gyerekeknek; Bishnu Adhikariét, aki egy Nepálból származó mérnök és humanitárius; Ken Niumataloloét, aki az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeti akadémiájának vezető futball edzője; Carolina Muñoz Marinét, aki amatőr kickboxos Costa Ricából, és férjével egy jótékonysági szervezetet működtet; Jermaine Sullivanét, aki a Georgia állambeli Atlantában püspök, és foglalkozására nézve pályaválasztási tanácsadó; és végül Dawn Armstrongét, aki egy utahi misszionárius édesanyja.

„Mindenki talál benne valamit, ami neki szól” – mondta Blair Treu, a film rendezője. A bemutatót eredetileg 2010-re tervezték, a Salt Lake City-i Templom téri Legacy színházban akkoriban vetített film helyett. A film elkészítése a gyártástól a vágásig három évet vett igénybe.

„Ez jó lehetőséget nyújt nekünk, hogy elmeséljük a saját történetünket” – magyarázta Treu, aki erős késztetést érzett, hogy az elbeszélő jellegű film helyett dokumentumfilm készüljön, amely jól tükrözi a globális egyházat. „Úgy hiszem, hogy eloszlatja majd a gyakori téves elképzeléseket és mítoszokat, melyeket az emberek hozzánk társítanak.”

Treu nagyon izgatott, hogy megoszthatja a nézőkkel a szereplők különféle háttertörténeteit. „A film egyik legfontosabb üzenete, hogy megmutassa, hogy mi tiszteletben tartunk mindenkit, a vallásától függetlenül.

Egy másik mondanivalója, amely világosan kiderül belőle, hogy bár mindenki különböző háttérrel rendelkezik, nem kell lemondaniuk a kultúrájukról ahhoz, hogy [utolsó napi szentté] váljanak” – mondta Treu.

„Úttörő szerepet játszik – mondta a Meet the Mormons megjelenéséről Jeffrey R. Holland elder a Tizenkét Apostol Kvórumából.  – A film megalkotásának célja az ismeretterjesztés, nem pedig a térítés.” Holland elder elmagyarázta, hogy a filmet azért vitték át a nagyvászonra, „mert olyan nagy sikert aratott a tesztközönség előtt”.

A film megtekintésére mindenkit sok szeretettel várnak.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.