Sajtóközlemény

A Mormon Tabernákulum Kórus bejelenti 2016-os európai turnéját

Az első nemzetközi turné majdnem két évtized óta

A világhírű Mormon Tabernákulum Kórus és Templom Téri Szimfonikus Zenekar 18 év óta először nemzetközi turnéra indul. 2016. június 27-től július 16-ig több mint húsz napon keresztül nyolc európai városban fog fellépni.


A turné Berlinben és Nürnbergben kezdődik, majd ezt követően Bécsben és Zürichben folytatódik. Ezután a kórus és a zenekar visszatér Németországba, hogy Frankfurtban adjon koncertet, majd fellépnek Brüsszelben, Rotterdamban, végül pedig Párizsban. A helyszínnel és jegyvétellel kapcsolatos információkat később közöljük.

Thomas S. Monson Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza vezetője nyilatkozta: „Nagyon örülök annak a megtiszteltetésnek, hogy az egyház elnökeként abban a kiváltságban lehet részem, hogy a Mormon Tabernákulum Kórus tanácsadója lehetek. A célom, hogy a kórus és az azt kísérő Templom Téri Szimfonikus Zenekar a zeneművészet ragyogó példái legyenek az egész világ számára. Örülök, hogy az európai turné bejelentésével ennek a két együttesnek számos országban lesz lehetősége arra, hogy a felemelő zenéjükkel megérintsék az emberek szívét. Ez a koncertturné fontos előrelépést jelent abban a munkában, melyet a kórus és a zenekar folyamatosan azért végez, hogy Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nagyköveteiként világszerte felépítsék a barátság és a megértés hídjait."

„Amikor 2012-ben én lettem a kórus elnöke, elsődleges céljaim egyike az volt, hogy újra nemzetközi turnékra induljunk – mondta Ron Jarrett. – A közösségi médián keresztül közel és távol is sikerült kapcsolatot teremtenünk a közönséggel. Most nagy örömünkre szolgál, hogy ezzel a turnéval majdnem két évtized óta először a nemzetközi közönség is személyesen élvezheti majd a kórus zenéjét. A mai világ kihívásai mellett izgatottan várjuk, hogy megoszthassuk azt az örömöt és békét, melyet a kórus zenéje hoz, és amely nem ismeri a kor és az országok határait.”

A Mormon Tabernákulum Kórus 1955-ben, egy hét hetes koncertkörút keretében utazott először Európába. Első nagy európai turnéjuk után a kórus még négy alkalommal járt Európában: 1973-ban Nyugat- és Közép-Európában, 1982-ben Észak-Európában, 1991-ben Kelet-Európában és 1998-ban Dél-Európában. 

A kórus és zenekar általában kétévenként indul turnéra, és jövő hónapban az Atlanti-óceán partvidékére látogatnak el. Így hát nagy meglepetés volt, amikor Jarrett elnök bejelentette a döbbent kórus és zenekar előző esti próbáján, hogy jövőre nemzetközi turnéra indulnak.

„Rendkívül megható volt, ahogy a bejelentésre reagáltak – mondta Jarrett. – A kórus és a zenekar tagjai mindannyian önkéntesek, és szó szerint annak szentelik az életüket, hogy a zenén keresztül megáldják mások életét. Számukra ez több, mint egy valóra vált álom; ez egy igazán megható és megérdemelt megtiszteltetés.”

Az 1893-ban történt első Utah államon kívüli turnéjuk óta a kórus bejárta az Amerikai Egyesült Államokat és számos külföldi országot. Koncerteket adott Európa-szerte, illetve a világ zenei fővárosaiban, Izráeltől és Oroszországtól kezdve Japánon át Ausztráliáig. A számos koncerten kívül a kórus fellépett még hat amerikai elnök beiktatásán is. 2005. óta a teljes szimfonikus zenekar is együtt turnézik a kórussal. 

A 360 fős kórust, melyet gyakran a 150 fős zenekar kísér, hetente a Zene és próza című műsor részeként is hallhatjuk. Ez a 30 perces program jelenleg a világ leghosszabb folytatólagos közvetítése, és több mint 2000 rádió-, televízió-, kábel- és műholdas csatorna sugározza. A kórus és zenekar saját lemezkiadóval rendelkezik, melynek neve Mormon Tabernacle Choir®.

További információért kérjük, látogasson el a www.mormontabernaclechoir.org/tour oldalra. További média források találhatóak az oldal Rólunk>Sajtószoba pontja alatt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapcsolatfelvétel hírközlő szervek részére
Demó Viktória
+36306786745
demov@unsz.org

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.