Sajtóközlemény

Az egyház megnyitja első interaktív Családismereti Központját Salt Lake Cityben

A családtörténeti kutatók sokkal szórakoztatóbbá varázsolják őseink megismerését, különösképpen a fiatalok számára. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 2015. február 11-én nyitotta meg első Családismereti Központját a Templom téren. A megnyitó egybeesett a RootsTech 2015 családtörténeti és az ezzel kapcsolatos technikai eszközök konferenciájával, amely február 12–14. között került megrendezésre a Salt Lake City-ben található Salt Palace konferenciaközpontban. A Joseph Smith Emléképületben kialakított Családismereti Központ egyedülálló és kiemelkedően interaktív élményt nyújt a látogatóknak, összekapcsolva a FamilySearch.org oldalon található családtörténetüket a legújabb számítástechnikai- és mobileszközökkel. 
„Izgalmas alkalom ez, mert rengeteg munka betetőzését jelenti” – mondta Allan F. Packer elder a Hetvenek Első Kvórumából – aki a Családtörténeti Osztály vezérigazgatója is – az új központ ünnepélyes megnyitója során.

A Studio C című televíziós sorozat szereplői is megjelentek az ünnepségen. „Szerintem elképesztően remek munka – mondta el Matt Meese, a stáb tagja. – Szórakoztató, remekül áttekinthető és igen sokszínű. Nagyon várom már, hogy még többet felfedezzek belőle. Egészen más, mint az anyakönyveket nézegetni. Valamivel lebilincselőbb.”

„Az egész élmény kiváló – jelentette ki a 16 éves Andrew Armstrong a utahi Draperből. – Ha valaki családtörténetre gondol, akkor leggyakrabban az jut eszébe, hogy az ember ül a gépnél és unatkozik. Az új kijelzőkkel összekapcsolt iPadek, amelyek itt láthatók, és ahogyan összeállították őket, sokkal interaktívabb élményt nyújtanak, szinte azonnal megragadják az ember figyelmét.”

„Ez a modell-központ – mondja Merrill White, a Családismereti Központ igazgatója. – Szeretnénk, ha a család minden tagja eljönne, és kipróbálná.”
Az igazgató azt is kifejtette, hogy a családismereti központ ötlete néhány évvel ezelőtt merült fel,amikor a FamilySearch elhatározta, hogy egy újfajta látogatói élményt kíván nyújtani a világszerte található 4800 családtörténeti központjában. „Leültünk hát a rajzasztalhoz, és megpróbáltunk valamiféle tapasztalatokon alapuló élményt teremteni a fiatalok és az egész család számára, hogy mindenki otthon érezhesse magát, valamint új, vonzó módon tapasztalhassa meg a saját családtörténetét” – tette hozzá.

A létesítmény építését 2014 májusában fejezték be. Azóta több ezer vendég tesztelte az új élményt, amelynek része az is, hogy egy óriási virtuális térképen fedezhetik fel családfájukat. A tervek között több családismereti központ megnyitása is szerepel a következő években.

A központba látogatók egy egyedi kialakítású iPad segítségével vezérelhetik az életnagyságú, interaktív kijelzőket, összesen hét állomáson, ezzel megismerve magukat és azt, honnan jött a családjuk, hogyan éltek, sőt azt is, hogyan öltözködhettek különleges alkalmakkor. „Szórakoztató élményt szerettünk volna. Már a legelején készíthet mindenki egy »szelfit«, hiszen az egész róluk szól, és arról, hogy aztán hogyan kapcsolódnak össze az örökségükkel” – mondta White úr. A vendégek videofelvételt is készíthetnek magukról vagy egy családtagjukról. White úr elmondása szerint a központ meglátogatása társasági élmény. „Amikor a gyermekek fényképet készítenek, szeretnék, hogy apa, anya vagy a testvérek is lássák, mert tudják, hogy ezzel a történelem részévé válnak.”

A Salt Lake Cityben található új Családismereti Központ a továbbiakban is elsődleges fejlesztési és tesztelési létesítményként működik majd, hogy új élményeket adjon és fejlesszen, amelyek aztán az interneten keresztül, illetve a többi családtörténeti központban jutnak el majd a nagyközönséghez szerte a világon. A nyár folyamán egy újabb Családismereti Központ megnyitását tervezik a washingtoni Seattle-ben, a Washingtoni Seattle templom közelében. A Családismereti Központ meglátogatása körülbelül egy órát vesz igénybe és teljesen ingyenes. A központ hétfőtől szombatig tart nyitva. Nem kötelező, viszont ajánlott előzetesen regisztrálni az interneten, különösen családok vagy fiatalok csoportjai számára.

A FamilySearch International a világ legnagyobb genealógiai szervezete. Egy non-profit, önkénteseken alapuló szervezet, amelyet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza finanszíroz. Milliók használják havonta a FamilySearch feljegyzéseket, forrásanyagokat és szolgáltatásokat, hogy többet tudjanak meg a családjuk történetéről.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.