Sajtóközlemény

Az egyház neve

Russell M. Nelson elnök, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnöke a következő közleményt adta ki az egyház nevével kapcsolatban.

Az Úr megerősítette elmémben annak az elnevezésnek a fontosságát, amelyet kinyilatkoztatott az Ő egyháza, méghozzá Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza számára. Munka vár ránk annak érdekében, hogy összhangba kerüljünk az Ő akaratával. Az elmúlt hetekben a különböző egyházi vezetők és osztályok már elindították az ehhez szükséges lépéseket. Az e fontos üggyel kapcsolatos további tudnivalók a következő hónapokban válnak majd elérhetővé.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházára történő utalások helyes módjára vonatkozó útmutatást a frissített sajtószobai Formai útmutató tartalmazza. A következő hónapokban az egyházi honlapok és anyagok is frissítésre kerülnek, hogy megfeleljenek a Nelson elnöktől kapott iránymutatásban foglaltaknak.

Formai útmutató – Az egyház neve

  • Az egyház hivatalos neve Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. A teljes nevet Joseph Smith kinyilatkoztatás útján kapta Istentől 1838-ban.
  • Első említéskor előnyben részesítjük az egyház teljes nevét: „Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza”.
  • Amennyiben szükséges a név rövidítése, javasoljuk „az egyház” vagy a „Jézus Krisztus egyháza” kifejezések használatát. A „Jézus Krisztus visszaállított egyháza” kifejezés szintén megfelelő és javasolt.
  • Bár a „mormon egyház” kifejezést régóta alkalmazzák az egyházra, ez nem egy jóváhagyott név, és az egyház egyáltalán nem javasolja a használatát. Kérjük tehát kerülni az „UNSZ” rövidítésnek vagy a „mormon” elnevezésnek az egyház nevét helyettesítő használatát, mint például „mormon egyház”, „UNSZ egyház” vagy „utolsó napok szentjeinek egyháza”.
  • Az egyház tagjaira való utaláskor előnyben részesítjük „Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjai” vagy az „utolsó napi szentek” kifejezéseket. Kérjük a „mormon” kifejezés használatának mellőzését.
  • A „mormon” szó használata helyénvaló olyan tulajdonnevekben, mint a Mormon könyve, vagy amikor jelzőként szerepel történelmi kifejezésekben, például „Mormon Útvonal”.
  • A „mormonizmus” kifejezés helytelen és használata kerülendő. Amikor azon tan, kultúra és életmód összességére történik utalás, amely Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának sajátja, akkor a „Jézus Krisztus visszaállított evangéliuma” a helyénvaló és előnyben részesített kifejezés.
  • Amennyiben többnejűséget gyakorló személyekre vagy szervezetekre történik utalás, szükséges kijelenteni, hogy Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nem áll kapcsolatban többnejűséget gyakorló csoportokkal.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.