Sajtóközlemény

Ballard elder a hagyományos házasság fontosságáról beszélt a Családok Világkongresszusán

Az apostol szerint megértésre, szeretetre és együttérzésre van szükség

M. Russell Ballard elder, aki a Tizenkét Apostol Kvórumának tagja Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházában, a Salt Lake Cityben megrendezett Családok IX. Világkongresszusán beszélt kedden reggel. Több ezer résztvevő gyűlt össze a Grand America Hotelben a négynapos találkozóra, melyen 185 tudós, kutató és vallási vezető mondott beszédet.

„A társadalom, a törvény és a közvélemény változhat, de mi tudjuk, hogy a család társadalom által alakított változata nem tud és nem is fog annak a célnak és tervnek a helyébe lépni, melyet Isten a gyermekeinek adott – mondta Ballard elder a nyitóbeszédében, miközben felvázolta, hogy – mennyire tökéletesen kapcsolódik a [mormon] teológia a hagyományos családképhez.”

„A mai világban, melyben a házasság és a gyermekek egyre inkább ki vannak rekesztve, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nem áll egyedül abban, hogy a hagyományos családot tartja az egyik sarkalatos tanbéli elemének,” mondta, majd hozzátette, hogy Ferenc pápa, a Déli Baptista Szövetség, illetve más egyházak és kiemelkedő keresztény vezetők is támogatták a hagyományos családokat.

Ballard elder elmagyarázta az egyház álláspontját a házasságról, melyet 20 évvel ezelőtt A család: Kiáltvány a világhoz című kiadványban vázoltak fel. „Ez a tan megmagyarázza a családokkal kapcsolatban foglalt erős álláspontunkat – mondta. – Abban is hiszünk, hogy minden emberhez megértéssel, szeretettel és együttérzéssel kell fordulnunk.”

A kiáltvány, melyet az Első Elnökség és a Tizenkét Apostol Kvóruma írt alá, a következőt állítja: „a férfi és a nő közötti házasságot Isten rendelte el, és a család központi szerepet játszik a Teremtő gyermekeinek örökkévaló rendeltetésére vonatkozó tervében”.

Ballard elder kihangsúlyozta azt is, hogy milyen nagy szerepet játszanak a templomok a mormonok életében. „A templomok nagyon fontosak az utolsó napi szenteknek, mivel a házaspárok ott »az időre és az örökkévalóságra« kötnek házasságot, és nem csak »míg a halál el nem választ«.

Minden lehető támogatást össze kell gyűjtenünk, hogy megerősítsük és megvédjük a hitünket, családjainkat és szabadságunkat. Vannak, akik aktívan próbálnak megfosztani minket ezektől a jogainktól”, mondta.

Ballard elder ezen kívül arra bátorította a közönséget, hogy „nyújtsák ki kezüket barátságban azok felé, akikkel nem értenek egyet”. Példának felidézte az egyház támogatását a nemrégiben elfogadott törvény esetében, mely az LMBT személyeket védi a szexuális beállítottságuk miatti elbocsátásokkal és lakhatási joguktól való megfosztással szemben. A törvény a vallásszabadságot is védi.

„Ha kompromisszumokat kötünk és szeretettel fordulunk Isten minden gyermeke felé, akik a mi testvéreink, akkor létre tudjuk hozni az eszmék és hitvallások békés, változatos szőttesét – jelentette ki Ballard elder. – Ne feledjük, hogy akár házasok, akár egyedülállók vagyunk, végső soron mindannyian egyedi szerepet játszunk Isten nagyszabású tervében.”

A globális Családok Világkongresszusát az előző években Sydney-ben, Madridban és Amszterdamban tartották.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.