Sajtóközlemény

Énekeld együtt a Messiást a Mormon Tabernákulum Kórussal

2018. március 23-án, pénteken szerte a világon különféle közösségi, zenei és egyházi csoportok, valamint egyének az otthonaikban az internet segítségével csatlakoznak hangjukkal a Mormon Tabernákulum Kórushoz [Mormon Tabernacle Choir] és a Templom téri zenekarhoz, hogy elénekeljék a Messiást. Ez a minden eddigit felülmúló világméretű esemény összehozza a keresztényeket világszerte, hogy megünnepeljék Krisztus születését, életét, halálát és feltámadását; valamint Händel közkedvelt oratóriumának rajongóit is egy élő előadásra ezzel a világhírű kórussal és zenekarral, illetve elismert vendégszólistákkal.

Meghívunk, hogy otthonod kényelméből nézd velünk, vagy szervezz saját csoportot bárhol, hogy csatlakozhass az eseményhez. A Messiás együtt éneklésének legjobb része, hogy ugyanolyan egyszerű és olcsó, mintha csak a YouTube-ot néznénk. Csupán internetkapcsolatra, egy monitorra és erős hangszórókra van szükség, hogy az emberek éneklés közben hallják is az előadást.

A neked megfelelő időpontra szervezd meg az eseményt. A Messiás koncert a következő módokon érhető el:

 • Élő közvetítés: Az interneten közvetített élő adás 2018. március 23-án egy koncertet megelőző bevezetővel kezdődik 19:00-kor, majd a teljes koncert 19:30-kor indul hegyvidéki idő szerint.
 • Kérésre: A koncertet követően 17 napig elérhető lesz az utólagos közvetítés, mely a te eseményedhez igazítható. A koncert utólag a 2018. március 23., pénteki élő közvetítés végétől (körülbelül 23:00 órától hegyvidéki idő szerint) április 9.-ig, hétfőig, hegyvidéki idő szerint 23:59-ig lesz elérhető.
 • Egyházi műholdas közvetítés A koncertet megelőző bevezetőt és a teljes élő koncertet közvetíti az egyházi műholdas rendszer március 23-án, pénteken hegyvidéki idő szerint 19:00 órai kezdettel, és a közvetítési ütemezés szerint ismétli március 24-én, szombaton és a kiválasztott időpontokban újra csütörtökön és pénteken, március 29-én és 30-án, hogy további Messiás együtténeklésre legyen lehetőség nagypénteken, március 30-án. Ezt az ütemezést úgy tervezték, hogy a helyi igényeknek megfelelő időpontokban lehessen megszervezni a Messiás együtt éneklését az UNSZ épületekben. A műholdas kapcsolatot színházakban vagy más helyszíneken is fel lehet venni műholdvevőn keresztül. Látogass el a motab.org/how-to-watch-messiah-easter-concert.html oldalra a teljes ütemezésért és a műhold tesztinformációiért, különös tekintettel a nem UNSZ épületekre.

A behangolás részletei:

 • Az élő közvetítés 19:00-kor kezdődik hegyvidéki idő szerint, egy 30 perces koncertet megelőző bevezetővel. Ez háttér-információkkal szolgál a Messiásról, többek között részletekkel a Mack Wilberg karmesterrel és Luke Howard elismert zenetudóssal készült interjúkból. A koncertet megelőző bevezető az esemény helyszínén összegyűlő emberek szórakoztatására szolgál, hogy készen álljanak a koncert kezdésére.
 • A koncertet megelőző bevezető a koncert előtt 3–5 perccel megáll, hogy lehetőséget adjon a helyszíneken összegyűltek köszöntésére. Szintén egy 5 perces szünet lesz az első és második, illetve a harmadik és negyedik rész között.
 • Maga a koncert 19:30-kor veszi kezdetét hegyvidéki idő szerint. Ne aggódj, ha későn kezdesz neki. Az internetes közvetítést újra tudod indítani az elejétől, így nem maradsz le egyetlen hangról sem. (Akik a műholdas közvetítést nézik, a koncert aktuális szakaszába kapcsolódnak be.)
 • Ha egy UNSZ gyülekezeti házból nézed az internetes közvetítést, ne aggódj, hogy nem tudsz a YouTube-hoz csatlakozni. Kattints a www.motab.org/messiah oldalra, ahol egy másik lejátszó tökéletesen hozzákapcsol a világméretű közvetítéshez.

Néhány ötlet a Messiás együtt éneklésének sikeréhez:

 • Bizonyosodj meg róla, hogy stabil szélessávú internetkapcsolat van az együtténeklés helyszínén.
 • Házimozi- vagy kihangosító rendszer segítségével érheted el a legjobb hangminőséget.
 • A koncert közvetítéséhez használt számítógépet kösd össze egy televízióval vagy projektorral. (Ne feledd a VGA vagy HDMI kábelt!)
 • Profi tipp: Ha rendelkezel játékkonzollal vagy set top boxszal, amelyről elérhető a YouTube, használhatod a közvetítés sugárzására számítógép helyett (csak keress rá a YouTube-on a „Mormon Tabernacle Choir 2018 Messiah Sing” kifejezésre).
 • Nyomtasd ki a Messiás koncertprogramot a downloadable PDF [letölthető PDF] oldalról a résztvevők számára. A program tartalmazza a Messiás szövegkönyvét (a szöveg csak angolul elérhető), azonban a kottát nem. A koncert programja elérhető lesz a weboldalon francia, német, portugál és spanyol nyelven is.
 • A Messiás együtténeklésekre általában minden résztvevő a saját kottájával érkezik. Ezen a linken megtalálható a letölthető nyilvános kotta (216 oldalas). (Kérjük, vedd figyelembe, hogy a nyilvános szerzői jogok országonként eltérhetnek, így ez a példány nem feltétlenül mentes a szerzői jogvédelem alól minden joghatósági területen.)
 • További Messiás források angol, francia, német, spanyol és portugál nyelven elérhetőek itt: www.motab.org/messiah.

Ne feledjük: Buzdítsd a résztvevőket, hogy osszák meg a Messiás együtténeklésen való részvételüket a #MessiahLive hesteg használatával, amint csatlakoznak a beszélgetéshez az okostelefonjukon vagy tabletjükön.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.