Téma

Egészségmegőrzés

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjairól köztudott, hogy egészséges életet élnek. Először Joseph Smith elnök írt az egyház számára egészségügyi tervet 1833-ban, és ezt Istentől érkező kinyilatkoztatásként tárta az akkori egyháztagok elé. Ma az utolsó napi szentek „a Bölcsesség szavaként” (Tan és a szövetségek 89) utalnak ezekre az egészségügyi irányelvekre.

Az egészségügyi szabályok a következőket tiltják: alkoholtartalmú italok, dohányzás vagy dohánylevél rágása, és „forró italok” – amelyek alatt kifejezetten a teát és a kávét értjük. Konkrétan javasolják az „erőt adó gyógynövény[ek]”, valamint a gyümölcsök és a gabonák fogyasztását. A húst „mértékkel” kell fogyasztani. Az egyház értelmezése szerint a gyógyszerek – legyenek ezek illegálisak, legálisak, receptre írtak vagy akár ellenőrzés alatt szedettek – helytelen használata is megszegi az egészségügyi szabályokat.

„A több mint száz éves egészségügyi szabályok pontosan azokat a javaslatokat tükrözik, amelyeket ma tesznek a tudományos világban egészségi állapotunk javítása és fenntartása érdekében” – mondja Ted Adams Ph.D., az UNSZ Kórház Egészségmegőrző Intézetének programigazgatója Salt Lake Cityben.

Egy 14 éven át futó UCLA felmérés, amelyet 1997-ben zártak le, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 10 000 tagjának elhalálozási mutatóját és egészségügyi szokásait követte nyomon. Konkrét felfedezések: az egészségügyi szabályokat betartó egyháztagok között mérték az Egyesült Államokban legalacsonyabbnak számító rákos és keringési megbetegedési arányt – körülbelül felét az általános népességhez viszonyítva. A tanulmány azt is jelezte, hogy a szabályok szerint élő egyháztagok várható élettartama 8-11 évvel hosszabb az Egyesült Államok fehér lakosságának általánosan várható élettartamánál.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.