Sajtóközlemény

Elkezdődött az új Mormon könyve filmek forgatása

A Mormon könyve történetei egy új élőszereplős sorozatban kelnek életre, amelyet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza készít. A forgatási munkálatok már el is kezdődtek Utah-ban, és a befejezés várhatóan hat évet fog igénybe venni.

A felvételek júniusban kezdődtek mormon színészek, hat rendező, valamint 75 stábtag és műszaki szakember részvételével az egyház „Jeruzsálem” forgatási helyszínén, a közép-utah-i Goshen település közelében. Az idei forgatás 35 napig fog tartani, melynek nagyobb része még július végéig lezajlik.

Az egyház vezetői azt remélik, hogy a leendő Mormon könyve látványkönyvtár közelebb fogja hozni az embereket Istenhez  és Jézus Krisztushoz, segít majd nekik megérteni az e szentíráskötetben tanított tanokat, valamint arra fogja inspirálni őket, hogy jobb életet éljenek.

 

„[A rövidfilmek] lehetőséget fognak nyújtani [a nézőknek], hogy többet megtudjanak Krisztusról és érezzék Isten szeretetét, miközben azonosulnak a szereplőkkel, beleképzelik magukat a történetekbe, és megérzik e sugalmazott könyv tanának és tanításainak hatalmát” – fejti ki Reyna I. Aburto nőtestvér, második tanácsos a Segítőegylet általános elnökségében, aki egyúttal a projekt irányító testületének is tagja.

"A Mormon könyve valóban egy másik tanúbizonyság Jézus Krisztusról, tehát teljes mértékben a hitünk és vallásunk középpontja, sőt: záróköve” – mondja Christoffel Golden elder a Hetvenektől, a Papsági és Családi Osztály ügyvezető igazgatója.

„Ez soha nem helyettesítheti a Mormon könyve olvasását – szögezi le Blair Treu, az első két rész rendezője. – Igen, szeretnénk, hogy ezek [a filmek] szórakoztatóak legyenek. Szeretnénk, ha magukkal ragadnák a nézőt. Ám a fő célkitűzésünk mégsem ez. Igyekszünk egy nagyon fontos történetet átadni, amelyben mindannyiunk által ismert és szeretett ikonikus szereplők vannak, és ezt oly módon próbáljuk megtenni, hogy az megfogja az embereket.”

A Hetvenek tagja, Kim B. Clark elder szerint a sorozat „elkészítése, a rendezés, a színészi játék – minden olyan lesz, hogy reményeink szerint a filmek a könyvhöz fogják vonzani az embereket, hogy részletesebben olvassanak arról, amit láttak.”

„Ez a projekt tényleg életre kelti a szentírásokat! – állítja Aaron Merrell producer. – Ezek az események valódi emberekkel történtek meg. Valódi nehéz időszakokban, valódi kihívásokban, valódi élményekben volt részük. Egyszerűen fantasztikus, ahogy láthatjuk az egészet megvalósulni, hogy a stáb ilyen keményen dolgozik, és hogy a szereplők ennyire jól játszanak. Rengeteg szenvedély és szeretet övezi a projektet.”

A Mormon könyve rövidfilmek férfiakból, nőkből és gyerekekből álló szereplőgárdája igen vegyes. „Ezek érzelemteli élmények. Nem pusztán egy betanult szöveget felmondó emberek vagyunk – fejti ki Rick Macy színész, aki a családját Jeruzsálemből kivezető ősi Lehi prófétát alakítja. – Mostanra sokkal többet megtudtam Lehiről; korábban mindig valahogy természetesnek vettem őt, de mostanra talán az egyik legkedveltebb prófétám lett amiatt, amin keresztül kellett mennie. Emberként érdekel.”

A Mormon könyve egyik kiemelkedő alakját – Lehi fiát, Nefit – alakító Jackson Vanderwerkennek ez az első filmes szerepe. „Olyan, mintha átélhetnéd valakinek az életét, akiről már sokat olvastál.”

A Nefi feleségét megformáló Tatum Chiniquy pedig a következőket mondja: „Valami olyat hozunk létre, ami oly sok ember számára annyira különleges, és amiről már kislány korom óta olvasok; most pedig életre kelthetem, valóságossá és átélhetővé tehetem. […] Remélem, hogy az emberek képesek lesznek majd tanulni ettől a családtól.”

Aburto nőtestvér még hozzáteszi: „Ez a projekt segíteni fog abban, hogy napjaink asszonyai is meglássák magukat ezekben a történetekben, ahol a nők és a férfiak együtt tanácskoznak és dolgoznak a megpróbáltatások és a személyes hitbéli utazások során.”

A főbb szerepeken kívül a 2017-es forgatásokon részt vesz még 150 statiszta, öt teve, négy szamár, továbbá kecskék, juhok és lovak. A producerek eredeti kellékeket és díszletelemeket is hozattak a világ különböző részeiből, hogy valósághűvé tegyék a díszleteket. A castingről további részletek találhatók itt.

„Nincs benne semmi pompa – állítja Becky Swasey, aki a helyszínen ügyel a színészek frizurájára és sminkjére a forgatások során. – Forróság van, meg kígyók és skorpiók, meg leégés és szél, és semmi árnyék, de akkor is bámulatos.”

A tervek szerint az első Mormon könyve rövidfilmek 2018 őszén lesznek láthatóak. A projekt egyes részeit Észak-Amerika különböző helyszínein fogják forgatni. Az elkészült filmek a Mormon könyve fejezeteinek mintegy 60 százalékát fedik majd le.

Az új Mormon könyve rövidfilmek hasonlatosak lesznek a 2016-ban elkészült The Life of Jesus Christ Bible Videos [Jézus Krisztus élete bibliai rövidfilmek] sorozathoz. Végleges állapotában a Mormon könyve látványkönyvtár 180 darab, egyenként 3-5 perces filmrészletet, és még mintegy 60 darab, egyenként 10-20 perces filmrészletet fog tartalmazni. A producerek ügyelnek arra, hogy a forgatókönyv a lehető legszorosabban igazodjon a Mormon könyve szentírásszövegéhez, de a könyvbéli történetek könnyebb elmesélése érdekében néhány további párbeszéd is került bele.

A Mormon könyve filmsorozatot angolul forgatják, de később más nyelveken is elérhető lesz.

A rövidfilmek megtekinthetőek lesznek többek között egy új YouTube-csatornán (Book of Mormon Videos), az LDS.org oldalon, a Mormon Channel felületein, továbbá a már meglévő Mormon könyve és Evangéliumi könyvtár alkalmazásokon keresztül az egyházi tanórákhoz, a misszionáriusi munkához és az egyháztag családok otthoni filmnézéséhez. Kérésre a filmanyag és a nagy felbontású képek nem kereskedelmi célú felhasználásra is rendelkezésre bocsáthatóak lesznek.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.