Téma

Genealógia

A genealógia – az ősök és a családtörténet tanulmányozása – a világ egyik legnépszerűbb hobbija. Az emberek minden vallásból és nemzetből szeretik felfedezni, hogy honnan származnak. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjai számára azonban a családtörténet megismerése többet jelent alkalmi fellángolásnál. Az utolsó napi szentek hite szerint a családok ez után az élet után is együtt lehetnek. Fontos tehát minden családtaggal megerősíteni a családi kapcsolatokat, az élőkkel és azokkal is, akik már meghaltak.

Az utolsó napi szentek hite szerint a családok örök egyesítése szent pecsételő szertartások által lehetséges, amelyekre templomokban kerül sor. Ezek a templomi szertartások helyettes által azokért is elvégezhetők, akik már meghaltak. A mormonok által végzett genealógiai vagy családtörténeti kutatás szükséges előfutára a halottakért végzett templomi munkának. Az utolsó napi szentek hite szerint a halottak választhatnak, hogy elfogadják vagy elutasítják az értük elvégzett szolgálatot.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 1894 óta időt és forrásokat biztosít a genealógiai szempontból fontos feljegyzések összegyűjtésére és megosztására. Állami levéltárakkal, egyházakkal és könyvtárakkal való együttműködésének köszönhetően az egyház létrehozta a világ legnagyobb családi feljegyzés gyűjteményét, amely több mint 3 milliárd elhunytról szolgál információval. Ez az erőfeszítés eredetileg a Utahi Genealógiai Társaságon keresztül folyt, most pedig a FamilySearch támogatja, mely az egyház által szponzorált non-profit szervezet.

A FamilySearch 100 országból származó információhoz biztosít hozzáférést; születési-, házassági- és elhalálozási anyakönyvi kivonatokat, népszámlálási adatokat, örökösödési és végrendeleti feljegyzéseket, földhivatali és más papírokat is beleértve ebbe. Ezek a feljegyzések ingyenesen nyilvános rendelkezésre állnak a FamilySearch.org honlapon, a Salt Lake Cityben található világhírű Családtörténeti Könyvtáron, valamint 126 országban található 4600 helyi családtörténeti központon keresztül.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.