Sajtóközlemény

Megdőlt a napi részvételi rekord: a FamilySearch indexelési önkénteseknek köszönhetően milliók találhatják meg őseiket

A 24 óra alatt feldolgozott feljegyzésszám rekordját is majdnem megdöntötte a nagyszabású közösségi erőforrás-kihelyezés

A FamilySearch indexelési önkéntesei szeretik a kihívásokat, ezért ismét összeálltak egy rekorddöntésre: ezúttal az indexelési és döntőbíráskodási önkéntesek napi létszámrekordját vették célba. A 49 025 fős részvételi rekordot még 2012 júliusában, az 1940-es USA népszámlálás indexelésének csúcspontján állították fel az önkéntesek. Ez a szám azonban eltörpül az idén első alkalommal megrendezett éves Világszintű Indexelési Verseny 66 511 fős eredménye mellett.

Bár a részvételi követelmény csupán egyetlen indexelt vagy elbírált köteg beküldéséből állt, sok önkéntes egész nap folytatta a munkát. Ennek eredményeként a valaha elért második legmagasabb kombinált (indexelt vagy elbírált) feljegyzésszámot produkálták, meghaladva az 5,7 milliót.

„Lenyűgöző, ahogy a FamilySearch indexelési önkéntesei továbbra is nap mint nap tanúságot tesznek az elkötelezettségükről és arról a képességükről, hogy nemcsak megoldják, de messze túl is teljesítik a kitűzött feladatokat – mondja Mike Judson, a FamilySearch indexelési munkaerő-fejlesztési vezetője. Számomra az a legjobb része ennek az egész sikernek, hogy milyen sok embernek fog ez segíteni abban, hogy megtalálják az őseiket annak a sok önkéntesnek köszönhetően, akik az idejüket áldozták erre a nagyszerű ügyre.”

Azok az önkéntesek, akik korán belevetették magukat a feladat teljesítésébe (a verseny július 20-án,  utahi idő szerint vasárnap este 18 órakor kezdődött), meglepetten tapasztalták, hogy az indexelési rendszer akadozva dolgozza fel a tömeges bejelentkezéseket. Sokaknak kedvét szegte a rendszer lassúsága, illetve a kötegek le- és feltöltésének időnkénti elakadása. Az önkéntesek többsége azonban a nehézségek ellenére is képes volt – sok türelemmel és kitartással – befejezni és beküldeni egy-egy köteget.

„Ismeretlen terepre kalandoztunk az indexelési rendszerrel – meséli Judson. Korábban még soha nem próbált egyszerre ennyi ember beszállni a munkába. Tudjuk, hogy voltak olyanok is, akik szerettek volna részt venni, de nem tudtak. Azt akarjuk, hogy minden próbálkozó tudja: nagyra becsüljük az erőfeszítéseiket, és most, hogy a rendszerre nehezedő nyomás alábbhagyott, remélhetőleg hamarosan visszatérnek.”

Mi az a FamilySearch indexelés?

A FamilySearch indexelési projektje a legnagyobb az ilyen közösségi erőforrás-kihelyezésen (crowdsourcing) alapuló kivonatolási erőfeszítések között. Az indexelés során a résztvevő önkéntesek történelmi feljegyzésekről készült felvételeket látnak és egy sablonba beírják az azokon található adatokat, amelyek azután a FamilySearch.org oldal kereshető adatbázisába kerülnek. Minden feljegyzést két önkéntes indexel egymástól függetlenül, egy harmadik (az úgynevezett döntőbíró) pedig áttekinti azokat a minőség és szabatosság biztosítása érdekében. 2006 óta a FamilySearch indexelési önkéntesei több mint egymilliárd feljegyzést indexeltek és bíráltak el, ami 3,5 milliárd kereshető nevet eredményezett, amelyek többek között az összes hozzáférhető USA népszámlálás adatait is tartalmazzák. 2012-ben az önkéntesek annak érdekében fogtak össze, hogy mindössze négy hónap alatt elvégezzék a teljes 1940-es USA népszámlálás (132 millió feljegyzés) indexelését.

Mi az a FamilySearch International?

A FamilySearch International a világ legnagyobb genealógiai szervezete. Egy non-profit, önkénteseken alapuló szervezet, amelyet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza finanszíroz. Milliók használják havonta a FamilySearch feljegyzéseket, forrásanyagokat és szolgáltatásokat, hogy többet tudjanak meg a családjuk történetéről. E nagyszerű cél elősegítéséért a FamilySearch és elődszervezetei már több mint 100 éve dolgoznak szorgalmasan világszerte a családtörténeti feljegyzések gyűjtésén, megőrzésén és megosztásán. A látogatók az interneten ingyen férhetnek hozzá a FamilySearch szolgáltatásokhoz és forrásokhoz a FamilySearch.org oldalon, valamint 132 ország több mint 4600 családtörténeti központjában, köztük a fő Családtörténeti Könyvtárban a utahi Salt Lake Cityben.

© Intellectual Reserve, Inc., 2014. Minden jog fenntartva. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza által nyújtott szolgáltatás.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.