Sajtóközlemény

Mormon vezető a G20-ak berlini felekezetközi csúcstalálkozóján

Gary B. Sabin elder, általános felhatalmazott hetvenes, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza („mormonok”) Európa Terület elnökségének tagja is felszólalt a G20-ak felekezetközi csúcstalálkozóján, amelyet június 17-én, szombaton rendeztek a német fővárosban. A csúcstalálkozón véleményformálók, a jog, a közgazdaságtan és a politikatudomány szakértői, valamint vallási, felekezeti és vallásfilozófiai vezetők gyűltek össze a világ minden részéből, hogy megvitassák a vallási és felekezeti közösségek szerepét az ENSZ 2015 utáni fenntartható fejlődési céljaihoz való hozzájárulásban, amelyeket Németország kiemelten kezel az idei G20-csúcs során. A megbeszélés fő témái között szerepelt a környezet, a fejlődés, a társadalmi kihívások, a szélsőségek előretörése, valamint a menekültválság.

„Csodálatos lehetőség olyan emberek társaságában lenni, akik a szükséget látók megsegítésében vesznek részt – mint amilyenek Önök is, akik itt összegyűltek – jelentette ki bevezetésként Sabin elder. – Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza rendelkezik bizonyos tapasztalattal a menekültekkel kapcsolatban. Magunk is menekültek voltunk. Dieter F. Uchtdorf elnök, az Első Elnökség tagja, kétszer is menekültté vált a második világháború során.” Sabin elder ezután az Első Elnökség egyik nyilatkozatából idézett: „Jézus Krisztus tanításainak és cselekedeteinek követésére tett erőfeszítéseink során átható felelősséget érzünk, hogy segítséget, de egyúttal reményt is nyújtsunk az éhezőknek és az otthontalanoknak, úgy itthon, mint külföldön.

A G20-as felekezetközi csúcstalálkozót sokan olyan hatékony eszköznek tartják, amely elősegíti a felekezetek és vallások bevonását a társadalmi kihívások kezelésébe, és úgy vélik, hogy e közösségeknek óriási hatása lehet. Sabin elder arról is beszélt a csúcstalálkozón, hogy mivel járultak hozzá a vallási közösségek – köztük az egyház is – ahhoz, hogy az európai társadalmak kezelni tudják a menekültválságot, illetve arról az építő szerepről, amelyet a jövőben is betölthetnek a közéletben.

  

  

Ezt mondta: „Csak 2016-ban az UNSZ Szeretetszolgálat – az egyház emberbaráti szervezete – 2630 projekten dolgozott, több mint 1500 partnerrel. 1985 óta az egyház 1,89 milliárd dollár értékben nyújtott segítséget 189 országban.” Ezt követően néhány adattal szemléltette az egyház nemzetközi és európai elkötelezettségét: „2014 és 2016 során az egyház több mint 600 projektben vett részt, amelyek 2 milliónál is több kedvezményezettet értek el. Ezek keretében 53,6 milló dollárt meghaladó készpénz- és természetbeni adomány, valamint önkéntesi munkaórák ezrei kerültek felhasználásra. Csak Európában több mint 400 projekt zajlott. Ezeket helyi és nemzetközi szervezetekkel együttműködve, gyülekezeteink százainak támogatásával végeztük.”

A projektek között volt ideiglenes tábori szálláshely, víztisztítás, élelem, ruházat és egyéb – hosszútávú – segítség biztosítása is, mint például oktatás, munkaügyi képzés és letelepedési támogatás.

Sabin elder egy Mormon könyvéből vett idézettel (Móziás 2:17) zárta a beszédét: „És íme, azért mondom el nektek ezeket a dolgokat, hogy bölcsességet tanulhassatok; hogy megtanulhassátok, hogy amikor embertársaitok szolgálatában vagytok, akkor is csak Istenetek szolgálatában vagytok.”

Az egyház a múltban is támogatta a G20-ak felekezetközi csúcstalálkozóit, és azon dolgozik, hogy elősegítse a felekezetek és vallások részvételét, valamint a vallás és hit szabadságát szerte a világon.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.