Sajtóközlemény

Sarata Noua alapvető higiéniai felszereléseket kap

2017. május 12-én a Moldova Leova kerületében található Sarata Noua nevű vidéki kis falu lakosai sikeresen lezártak egy, a területükön nagy számban élő szegények, hajléktalanok és idős polgárok megsegítésére irányuló projektet.

2016 végén Tatiana Gorgos polgármesterasszony felfigyelt arra, hogy számos falubéli otthonában nincs fürdőszoba, sem tiszta csapvíz, s ennek következtében azok sem ruháikat, sem ágyneműiket nem tudják kimosni. Ezt a szükséghelyzetet felismerve a polgármesterasszony kidolgozott egy tervet, miszerint felújítanak, majd átalakítanak egy, a falu tulajdonában lévő, használaton kívüli épületet, ahol a hátrányos helyzetű lakosok hozzáférhetnek mosógépekhez.

Gorgos felvette a kapcsolatot Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza emberbaráti szolgálatot nyújtó egyik szervezetével, az UNSZ Szeretetszolgálattal, hogy segítségére legyenek a projektben. Az UNSZ Szeretetszolgálat három, egyenként 8 kg kapacitású mosógépet adományozott az új létesítménynek.

Amint a projekt kezdetét vette, a falubeliek közösen munkálkodva távolították el a régi épület rothadó padlózatát és födémgerendáit. A padlót lebetonozták, valamint beszerelték az ahhoz szükséges víz- és elektromos vezetékeket, hogy a hátrányos helyzetű falubeliek élvezhessék az új mosodai szolgáltatást.

A mosoda ünnepi megnyitója után számos kisgyermek állta körbe a gépeket, akik ámulattal figyelték a mozgásban lévő dobot a mosógép ajtaján keresztül, és lenyűgözték őket a műszerfal fényei. Sok más Sarata Noua-i gyermekhez hasonlóan számukra is csodával érnek fel ezek a gépek.

A polgármesterasszony becslése szerint mintegy 500 Sarata Noua-i lakos lesz jogosult a mosodai szolgáltatás igénybevételére – térítésmentesen.

Azonban ez a projekt csupán az első lépés Gorgos szegények megsegítésére irányuló tervében. A továbbiakban azt reméli, hogy zuhanyzók felszerelésére is sor kerül majd, hogy polgárainak lehetőségük nyíljon szappannal és meleg vízzel tisztálkodni.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.