Sajtóközlemény

Századokon átívelő élmények napja

Soha nem látott érdeklődés mellett került megrendezésre június 8-án, szombaton A családkutatás gyakorlati lépései kezdőknek elnevezésű nyílt nap Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának budapesti, Tihany téri épületében.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) és a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesülete (AKuFF) közreműködésével szervezett rendezvény mintegy száz fő részvételével zajlott.

A genealógia, és azon belül a személyes családtörténet kutatása iránt érdeklődők hat multimédiás előadást nézhettek és hallgathattak meg, amelyek a kezdő családkutatók leggyakrabban felmerülő kérdéseire adtak választ.

Olyan változatos témák kerültek bemutatásra, mint az egyház 1894 óta zajló genealógiai programja, az interneten fellelhető magyar adatbázisok elérhetősége, a levéltári források sokfélesége, vagy éppen a hazai német („sváb”) felmenők kutatásának sajátosságai.

A nyílt napra eljött az első Magyarországra küldött misszionárius, a német Thomas Biesinger (1844-1931) oldalági leszármazottja is, akinek az ősei még a XIX. század elején települtek Magyarországra.

A program zárásaként az előadók további kérdésekre válaszoltak.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza vallja, hogy az ószövetségi Malakiás próféta szavai az atyák és a fiak szívének egymás felé fordításáról (Mal. 4:6) a családtörténeti munkán és az ahhoz kapcsolódó templomi szertartásokon keresztül teljesednek be.

Hisszük, hogy őseink kutatása és megismerése a szélesebb körű tudás, az erőteljesebb szeretet és az örökkévaló szemléletmód áldásait hozza úgy az egyes családkutatók, mint a családjuk és tágabb környezetük számára is.

Az egyház önkéntesei mindig szívesen állnak rendelkezésre, hogy segítsenek megválaszolni a kutatással kapcsolatban felmerülő kérdéseket.
 

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.