Téma

Templom tér

A utahi Salt Lake City belvárosának szívében található Templom tér Utah egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, és itt van Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza székhelye.

A Templom téren anyanyelvű idegenvezetők 30 nyelven kínálnak ingyenes idegenvezetést. A 14 hektáros terület híres kutatási könyvtárainak, kulturális rendezvényeinek és történelmi épületeinek köszönhetően sok millió látogatót vonz az egész világról. A tér központi eleme a méltóságteljes Salt Lake templom, amelynek építése 40 évbe telt. A templom ugyan zárva van a nyilvánosság előtt, az 1867-ben épült Salt Lake Tabernákulum azonban tárt kapukkal várja a látogatókat. A Tabernákulumban 2900 ülőhely van, és számos vallási és közösségi rendezvényt tartanak itt, de ez a világhírű Mormon Tabernákulum Kórus otthona is. A kóruspróbák nyilvánosak.

A Templom téren két látogatóközpont van, ahol a látogatók kiállítások és filmek segítségével jobban megismerhetik az utolsó napi szent hitelveket. Az Északi Látogatóközpontban található Bertel Thorvaldsen Krisztus szobrának 3,35 méteres másolata. A Déli Látogatóközpont kiállításain megtekinthető a Salt Lake templom méretarányos modellje, amely bepillantást nyújt a történelmi épületbe.

A Templom tértől nyugatra fekvő Csalátörténeti Könyvtárba özönlenek azok az érdeklődők, akik a világ legnagyobb ilyen jellegű könyvtárában szeretnének többet megtudni a genealógiáról. Itt van az Egyháztörténeti Múzeum is, amely ismeretterjesztő kiállítások és programok formájában meséli el a világméretű egyház történetét. Mindkét épület ingyenesen és bárki számára szabadon látogatható. Akik jobban meg szeretnék ismerni a mormon történelmet, az Egyháztörténeti Könyvtárat is felkereshetik a Templom tér északkeleti oldalán.

A Templom tértől keletre található az 1972-ben épült, 28 emeletes Egyházi Irodaépület. Ez Salt Lake City legmagasabb épülete, melyben a látogatók felmehetnek a kilátó szintjére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tájra. Az Egyházi Irodaépület mellett található az 1917-ben klasszikus stílusban épült Egyházi Igazgatási Épület. Itt jelenlegi egyházi vezetők irodái vannak, és ez nincs nyitva a nyilvánosság előtt.

A látogatók egyik kedvence az évszázados Joseph Smith Emléképület, amely egykor a Utah Szálloda volt. Ez az impozáns régi épület szívesen fogadja a látogatókat három éttermében és számos dísztermében, emellett pedig egyházi alkalmazottak számára biztosít irodákat. A látogatók itt megnézhetnek továbbá egy filmet is, melynek címe: Joseph Smith, a visszaállítás prófétája. Ez a film Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza első elnökéről szól.

A Templom tértől északra helyezkedik el a 21 000 ülőhelyet kínáló Konferenciaközpont, amely a világ egyik legnagyobb előadóterme. Az épület 2000-ben készült el, és azóta ebben tartják az egyház általános konferenciáját, mely évente kétszer kerül megrendezésre, és amelyet a világ minden részére közvetítenek. A Konferenciaközpont emellett számos koncertnek és előadásnak ad otthont, többek között a népszerű Mormon Tabernákulum Kórus karácsonyi koncertjeinek is. A Templom tér egy másik rendkívül népszerű ünnepi hagyománya a karácsonyi díszkivilágítás bekapcsolása.

A Templom tér látogatói időutazáson is részt vehetnek, ha meglátogatják azt a két házat, mely még az 1800-as évek közepén épült az egyház akkori elnöke Brigham Young és családja számára. Az úgynevezett Méhkas házban ingyenes idegenvezetés áll rendelkezésre, míg az Oroszlános ház étterme házias ízekkel várja a látogatókat.

A Salt Lake Nemzetközi Repülőtéren várakozó utasok ingyenes buszjáratot vehetnek igénybe a Templom térre, és míg a csatlakozásukra várnak, részt vehetnek egy idegenvezetésen.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.