Sajtóközlemény

Az olaszországi Róma Templom építése mérföldkőhöz érkezik

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza jelenlég építés alatt álló olaszországi Róma Templomára március 25-én került fel az építkezés befejezésének közeledtét jelző szobor. A legtöbb templom tetejét lobogó köntösű férfialak díszíti, aki hosszú kürtöt tart a szájához. Ez a szobor Moróni angyalt ábrázolja, egy ősi prófétát, a Mormon könyve egyik központi alakját. A szobor Jézus Krisztus evangéliumának világszerte való prédikálását jelképezi. A szobor közel 4 méter magas és külsejét 22 karátos aranyfüst borítja.

A Róma Templom közvetlen szomszédságában jelenleg épülő Látogatóközpontban az elmúlt héten végső helyükre kerültek a Jézus Krisztust és eredeti 12 apostolát ábrázoló szobrok. A szobrok eredetijét Bertel Thorvaldsen dán szobrász készítette, és a koppenhágai Vor Frue katolikus katedrálisban találhatók. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza csaknem minden Szent Temploma és Látogatóközpontja otthont ad Thorvaldsen Krisztusa egy pontos másolatának. A Róma Templom lesz az első, ahol Jézus szobra mellett helyet kapnak az eredeti 12 apostol szobrainak másolatai is. A szobrok alapanyagául szolgáló márványt az olaszországi Carrera közelében bányászták, ugyanott, ahonnan Thorvaldsen eredetijeinek, a római Pantheon-nak és Michelangelo Dávidjának márványa is érkezett.

Larry Wilson elder, az Egyház Templomi Részlegétől a következőket mondta: „Az örök várost a történelme, szépsége, és az teszi híressé, hogy a hit és hódolat helye. Hatalmas örömünkre szolgál, hogy a Szent Templomunk is e keresztény hagyomány részévé válik hamarosan.”

Az olaszországi Róma Templom építése 2010. október 23-án kezdődött, a hagyományos kapavágási ünnepséget az Egyház jelenlegi elnöke, Thomas S. Monson vezette.

A Templom felszentelése előtt a nagyközönségnek lehetősége lesz nyílt hetek során meglátogatni és bejárni az épületet és a körülötte elhelyezkedő területet. A felszentelés után a Látogatóközpont mindig nyitva áll majd azok előtt, akik nem az Egyház tagjai. A Róma Templomot 25 ezer egyháztag használja majd Olaszországból és a környező országokból. Az Egyháznak jelenleg 155 működő Temploma van világszerte, melyből 12 Európában található.

Az utolsó napi szent templomokra Isten házaként tekintünk, a szentség és béke helyeként, amely elhatárolódik a világ gondjaitól. Ezeken a helyeken az egyház tagjai ünnepélyes ígéreteket tehetnek és elkötelezhetik magukat Isten mellett. Emellett ezeken a helyeken kerül sor a hit legmagasztosabb szentségeire: párok házasságkötésére és családtagok egymáshoz „pecsételésére” az örökkévalóságra.

A templomok Jézus Krisztusra és arra irányítják az utolsó napi szentek figyelmét, hogy egy napon majd Ővele, Mennyei Atyjukkal és családtagjaikkal élhetnek, amennyiben hűek maradnak Krisztus tanításaihoz.

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.