Sajtóközlemény

Vallási vezetők vatikáni véleménycseréje a házasságról

Henry B. Eyring elnök a meghívottak között

14 vallási irányzat vezetői és tudósai érkeztek 23 országból a Vatikánba november 17-én, hogy egy a katolikus egyház által szervezett történelmi összejövetelen vitassák meg, miként egészítik ki egymást a férfiak és a nők a házasságban.
 
A háromnapos kollokviumot – avagy tudós eszmecserét –,  melynek során előadások és „tanúbizonyságok” hangzanak el egyes felekezetek vezető személyiségei és tudósai részéről, Ferenc pápa nyitotta meg. A pápa kiemelte, hogy „legtöbbünk számára a család biztosítja azt a fő helyszínt, ahol a nagyszerűség iránti vággyal eltelve bontakoztathatjuk ki az erényre és jószívűségre való képességünk teljességét.
 
Imádkozom azért, hogy a kollokvium ihletet jelentsen mindenki számára, aki támogatni és erősíteni kívánja a férfi és a nő házasságon belüli egységét, mint a személyek, közösségek, családok és társadalmak ezen egyedi, természetes, alapvető és gyönyőrű kincsét – folytatta a katolikus egyházfő.
 
Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a házasság kultúrájának hanyatlása összefügg a növekvő szegénységgel és egy sereg egyéb társadalmi bajjal, melyek aránytalanul sújtják a nőket, a gyermekeket és az időseket. Mindig ők szenvednek a legtöbbet ebben a válságban.
 
A család válsága ökológiai válságot teremtett, hiszen a társadalmi környezetnek a természeti környezethez hasonlóan védelemre van szüksége”
– szögezte le Ferenc pápa.
 
Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházát Henry B. Eyring elnök, az Első Elnökség tagja képviseli a rendezvényen, aki november 18-án szólal fel az összegyűltek előtt. Eyring elnök kíséretében van még  L. Tom Perry elder a Tizenkét Apostol Kvórumából és Gérald Caussé püspök az Elnöklő Püspökségből.
 
A gyűlésen bemutatásra kerül hat rövidfilm is, amelyek a világ férfiairól és nőiről, illetve a házasságról szólnak. Az egyes filmek különböző tanulságos interjúkat tartalmaznak fiatalokkal és idősekkel, egyedülállókkal és házasokkal, nőkkel és férfiakkal, laikusokkal és vallásosokkal, számos kultúrából, földrészről és felekezetből. A témák a férfi és nő közötti egység szépségétől a házasság állandóságába vetett hit elvesztésén át a házasság eltűnését követő kulturális és gazdasági bajokig terjednek.
 
Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza az alábbi közleményt adta ki a vatikánvárosi kollokviumon való részvételét illetően:
 
„A gyorsan hanyatló erkölcsi értékek és a hagyományos családszerkezetet, illetve családi kapcsolatokat világszerte érő kihívások ezen korában örömmel csatlakozunk a katolikus egyházhoz, a többi keresztény felekezethez és egyéb világvallásokhoz a férfi és a nő közötti házasság szentségét pártoló szilárd kiállásban és világos beszédben.”
 
A kollokviumról a http://humanum.it/en/program/ oldalon található bővebb tájékoztatás, illetve a Sajtószobán is olvashatók lesznek további részletek.

 

Formai útmutatói megjegyzés:Amikor Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg online a Formai útmutató.